În viitor Windows Phone va detrona iPhone

Terminalele mobile cu Windows Phone 7 vor depăşi că popularitate în lume celebrul smartphone de la Apple iPhone până în 2015, potrivit unui raport al IDC. Analistul Robert Llamas de la IDC crede că Windows Phone va depăşi atât iOS de la Apple cât şi BlackBerry de la Research în Motion (RIM) datorită parteneriatului cu Nokia. Peisajul lumii mobile a anului 2015 arată un Android vioi, care domina piaţa cu 45,4% şi un Symbian muribund, cu o cotă de doar 0,2% de la 31% cât avea la finele lui 2010.

În viitor Windows Phone va detrona iPhone

IDC crede că pentru producătorii Android, care anul trecut au venit la petrecere, 2011 va fi anul petrecerii de încoronare, vendorii dezvoltând şi mai mult portofoliile de telefoane Android pentru a ajunge la şi mai multe clienţi, în mod particular cei care îşi cumpără pentru prima dată un smartphone.

Deşi raportul arată promiţător, Bloomberg scria ieri că mişcarea Nokia către Microsoft se va dovedi foarte dificilă, deoarece inginerii finlandezi sunt dedicaţi sistemului Symbian şi către softul open source în general. Finalnda este renumită, de asemenea, pentru Linux, dezvoltat de Linus Torvalds, care este tot la liber. MeeGo, un alt sistem de operare dezvoltat împreună de Nokia în parteneriat cu Intel, este tot open source şi este bazat pe Linux.

Sistemul Windows Phone 7 al Microsoft, este o grădină păzită, fiind un sistem proprietar al gigantului din Redmond. Într-un discurs din 2009, Anssi Vanjoki, un fost vicepreşedinte al Nokia care a demisionat în toamna lui 2010 după sosirea actualului director general Stephen Elop, a comparat sistemele închise cu stalinismul.

Trecerea peste acest dezavantaj, precum şi dezvoltarea cât mai rapidă de telefoane cu Windows Phone 7 sunt principalele provocări pe care Nokia trebuie să le treacă cu brio în acest an.

Planurile iniţială ale Nokia şi Microsoft prevăd lansarea unui Windows Phone spre finale acestui an şi inundarea pieţei cu noi modele în 2012, dar acest lucru s-ar putea să fie deja prea târziu, deoarece Apple pregăteşte lansarea unui iPhone low cost în vara acestui an.

Lasă un răspuns