Un politician a nominalizat WikiLeaks la Premiul Nobel pentru Pace

Un politician norvegian a spus că a nominalizat WikiLeaks la Premiul Nobel pentru Pace, argumentând contribuţia site-ului la „democraţia şi libertatea la libera exprimare”, în întreaga lume.

Un politician a nominalizat WikiLeaks la Premiul Nobel pentru Pace

Nominalizările la Premiul Nobel pentru Pace au fost închise marţi.Orice persoană cu apartenenţă în domeniul legal, academic sau deţinător al premiului, din întreaga lume, poate nominaliza pe oricine la premiu, conform site-ului oficial.

Parlamentarul Snorre Valen a spus că a nominalizat WikiLeaks deoarece site-ul a ajutat la „reconturarea hărţii  libertăţii informaţiei”.

„Liu Wiabao a fost premiat cu Premiul Nobel pentru Pace anul trecut datorită luptei sale pentru drepturile omului, democraţie şi libera exprimare în China” a scris Valen pe blog.”Deasemenea WikiLeaks a contribuit la lupta pentru aceste valori la nivel global, prin dezvăluirea corupţiei, crimei de război şi torturei”.

WikiLeaks este o organizaţie non-profit care publică documente în care sunt prezentate nereguli atât în conducerea unor corporaţii cât şi în organizaţii guvernamentale.Criticii au acuzat WikiLeaks de punerea în pericol a securităţii naţionale în timp ce susţinătorii o apără datorită protecţiei pe care o oferă celor care informează populaţia.

Site-ul a publicat numeroase documente secrete în care sunt incluse şi raboaiele din Iraq şi Afghanistan.

Oficialii militari au criticat WikiLeaks de publicarea unor documente secrete, secretarul departamentului de apărare al Statelor Unite, Robert Gates declarându-se consternat de publicarea jurnalelor de război în Afghanistan, anul trecut.

Lasă un răspuns