Noi imagini dramatice, după cutremurul devastator de vineri dimineaţă din Japonia

În urma cutremurului de vineri dimineaţa din Japonia sute de clădiri, autoturisme şi ambarcaţiuni au fost luate de valurile uriaşe, incendii la o rafinărie şi la o centrală nucleară şi panică printre supravieţuitori – sunt imaginile lăsate în urmă de cutremurul devastator de 8,9, în largul coastelor nord-estice ale Japoniei, cel mai puternic seism din istoria acestei ţări.

Conform celui mai recent bilanţ provizoriu, peste 360 de oameni au murit în urma mişcărilor tectonice sau a valurilor ucigaşe provocate de acestea în Japonia. Alte sute de persoane au fost rănite în oraşele cele mai grav afectate de seism.

Noi imagini, după cutremurul devastator de vineri dimineaţă din Japonia

Case distruse în urma cutremurului.

Maşini distruse în urma cutremurului.

În urma seismului, mai multe clădiri din capitala niponă au fost evacuate. Şase incendii au izbucnit la scurt timp, unul în aproape de portul capitalei. 4 milioane de clădiri au rămas fără alimentare cu energie electrică.

Drum distrus în urma cutremurului.

Un tsunami de 10 metri a măturat şi portul Sendai, un oraş cu 1 milion de locuitori situat la 310 kilometri nord de Tokyo.

Televiziunea japoneză a pozat din elicopter flăcările care au acaparat complexul industrial Cosmo Oil Japonia.

Valul tsunami a cauzat un vârtej pe coasta de est a Japoniei.

Aeroportul din Sendai, acoperit de ape.

 

Oamenii de ştiinţă apreciază că seismul care a lovit Japonia este al cincilea cel mai puternic din 1900 încoace şi că intensitatea a fost de aproape 8.000 de ori mai mare decât a celui care a devastat Christchurch (Noua Zeelandă) luna trecută.

Seismul din Japonia a deplasat axa de rotaţie a pământului cu 10 centimetri. Specialiştii spun că acest fenomen nu este neobişnuit pentru un cutremur de o asemenea magnitudine.

Geofizicianul NASA Richard Gross a calculat că rotaţia Pământului a fost accelerată cu 1,6 microsecunde, ca urmare a cutremurului care a zguduit Japonia. În consecinţă, ziua s-a scurtat cu 1,6 microsecunde.

Cutremurul devastator înregistrat vineri in Japonia pare să fi deplasat principală insulă a arhipelagului cu 2,4 metri, conform specialiştilor de la institutul de geofizica american USGS.

În urma cutremurului, două centrale nucleare de pe coasta Pacificului, în Fukushima, s-au oprit automat. Aeroportul Narita a fost închis temporar.

Autorităţile din prefectura Miyagi au anunţat că nu au absolut nici o informaţie despre aproape 10.000 de locuitori ai orasului-port Minamisanriku, consideraţi dispăruţi după ce tsunami-ul a lovit localitatea, anunţa AFP.

Seismul din Japonia s-a simţit până în capitala Chinei, la Beijing, oraş situat la 2500 kilometri distanţă.

Un răspuns la „Noi imagini dramatice, după cutremurul devastator de vineri dimineaţă din Japonia”

Lasă un răspuns