Andreea Banica

Biografie Andreea BănicaNume:

Andreea Banica

Data nasterii:

21 iunie 1978

Locul nasterii:

Eforie, Constanta

Zodia:

Gemeni

 

 

 

 

Biografie Andreea Banica

Andreea Banica este o frumoasă cântăreaţă de origine română, fosta componentă a trupelor „Exotic” şi „Blondy”.

Despre Andreea Banica

S-a lansat în muzică de la o vârstă foarte fragedă, la 4 ani începe să cânte. La 6 ani talentul îi este remarcat de către Adrian Păunescu. Acesta o îndruma spre cursurile de pregătire ale Clubului elevilor din Constantă. Ascensiunea ei în muzică a fost una specifică timpurilor, la 6 ani a participat la concursul Cântărea României şi, minţindu-i pe organizatori că are 8 ani, a reuşit să ia premiul 1.

Acelaşi succes l-a avut şi în anul următor, la acelaşi concurs renumit. Astfel că în palmaresul micuţei Andreea Bănică deja se întrezărea ceea ce avea să urmeze – o carieră muzicală de invidiat. Lucru care n-a ţinut-o departe de studiu. Andreea Bănică ştia că fără o pregătire în domeniu nu ar fi reuşit în cariera muzicală, aşa că a făcut 2 ani de pian şi 4 ani de canto.

A participat în continuare la nenumărate festivaluri de muzică, însă aprecierea la un alt nivel avea să vină în anul 1998 o dată cu participarea la Festivalul de la Mamaia. Acolo a fost remarcată şi propulsată în showbussines-ul românesc, aflat încă la început.

A făcut parte din „Exotic”, prima trupă de fete din România, alături de Claudia Pătrăşcanu şi Iulia Chelaru. Prima piesă lansată în această componentă a fost “Sexy”, care a înregistrat un succes uriaş. Exotic a înregistrat 3 single-uri (“Uită-mă”, “Sexy” şi “Un sărut”) toate însoţite de videoclip şi a lansat pe piaţa 2 albume intitulate: Sexxy şi Pasional.

Trupa „Exotic” a rămas unită vreme de 2 ani de zile, după care fiecare din cele trei fete şi-a urmat propriul drum. În anul 2000, Andreea Banica a făcut echipă cu Cristina Rus şi cele două au pus bazele unei noi trupe – Blondy. Au rămas în această formulă vreme de 4 ani, lansând un număr de 3 albume, şi o reeditare (“Atât de aproape”, “O parte din tine”, “Dulce şi amar”). Alte realizări ale trupei: 6 videoclipuri lansate pe piaţă şi premiul pentru cea mai bună trupă dance oferit de către Radio România Actualităţi în anul 2003.

În anul 2004, Cristina Rus a părăsit formula „Blondy” iar Andreea Banica a continuat cariera solo sub această titulatură. Primul succes pe cont propriu l-a avut cu melodia “Dansez, dansez” realizată în colaborare cu Laurenţiu Duta. Tot cu el a compus şi primul album solo. Formula s-a dovedit a fi una de succes astfel că anul acesta albumul a obţinut Discul de aur pentru vânzări, oferit de casă de discuri Cât Music. De pe acelaşi prim album s-au mai extras două single-uri: “Îndrăgostiţi” şi “Dulce şi amar”.

O dată cu lansarea single-ului “Fiesta” Andreea Banica şi-a consolidat poziţia de cea mai bine vândută artistă din România. Single-ul a ajuns pe primul loc în toate clasamentele muzicale romaneşti şi i-a adus Andreei Banica premiul pentru cea mai bună artistă solo în cadrul Premiilor MTV. Acesta este momentul în care Andreea Bănică a decis să-şi schimbele numele de scenă din “Blondy” în “Andreea Bănică”.

Al doilea album solo se intitulează “Rendez-vous” şi este lansat în iunie 2007. După single-ul “Fiesta”, extras de pe “Rendez-vous”, a fost lansat şi un al doilea single denumit la fel ca şi albumul, “Rendez-vous”. Piesa a reprezentat o continuitate a succesului primului single lansat şi este una dintre cele mai difuzate piese ale verii 2007, ocupând locuri fruntaşe în clasamentele muzicale.

Andreea Banica a mai colaborat cu Laurenţiu Duta, Marius Moga, Sandy Deac, trupa Simplu şi Taraful din Clejani.

În ceea ce priveşte videoclipurile realizate în cariera solo, Andreea Banica a colaborat cu Bogdan Toader şi Dragoş Buliga, acesta din urmă realizându-i ultimele trei single-uri: “Dulce şi amar”, “Fiesta”, “Rendez-vous”

În 1998, la început de carieră Andreea Banica a colaborat cu casa de discuri Mediapro, iar din anul 2000 a trecut în rândul artiştilor de la Cat Music Media Services, casa de discuri căreia i-a rămas fidelă şi când şi-a lansat cariera solo.

Andreea Banica a fost prezentatoare pentru emisiunile Cocktail (vreme de 12 ediţii în anul 2002) şi Folclorul Contraataca (3 sezoane – 2003 -2004) la Antena 1.

Andreea Banica şi-a încercat talentul şi că actriţă, jucând în serialul Pro TV „Meseriaşii”, în 2005, vreme de 2 sezoane. În 2007 a semnat un contract cu postul Romantică TV pentru a găzdui o nouă emisiune, „Departamentul Vedete”.

În ultimii ani Andreea Banica a devenit una dintre cele mai bine plătite artiste din România şi a înregistrat cel mai mare număr de concerte – peste 200 concerte pe an.

În septembrie 2011 Andreea Banica a lansat single-ul “Electrified” o piesă produsă de Laurenţiu Duta pe aceeaşi linie provocatoare cu care artista şi-a obişnuit fanii.

Lasă un răspuns