Andreea Balan

Andreea Bălan Biografie Poze Videoclipuri VersuriNume:

Andreea Bălan (Andreea Georgiana Bălan)

Data nasterii:

23 iunie 1984

Locul nasterii:

Ploiesti, România

Zodia:

Rac

 

 

 

 

Biografie Andreea Balan

Născută pe 23 iunie 1984 la Piteşti. Andreea Balan şi-a început cariera artistică la vârsta de 10 ani, sub îndrumarea tatălui ei, Săndel Bălan.

Despre Andreea Balan

Tatăl acesteia i-a compus câteva piese, cu care a participat la o serie de spectacole pentru copii din Ploiești. În cadrul acestor recitaluri, a fost remarcată de Mihai Constantinescu, fiind invitată de acesta în emisiunea pentru copii, „Ba Da Ba Nu”, difuzată de postul TVR1. Andreea Bălan a mai fost invitată și la alte emisiune specifice, precum „Feriți-vă de măgăruș”, „Abracadabra”, „Video Magazin” și Tip top mini top. În această perioadă Andreea Bălan a participat la numeroase festivaluri pentru copii, obținând mai multe premii, cel mai important fiind Festivalul Internațional Micul Prinț. la acesta au participat copii din 16 state, Andreea Bălan fiind numită „Mica Prințesă a Europei”, premiu înmânat de Președintele României, Emil Constantinescu. Au existat câteva tratative de a forma un grup cu Simona Nae, dar planurile nu s-au materializat în urma neînțelegerilor dintre părinți.

În anul 1997, Andreea Bălan participă la Gală Națională Eurovision cu melodia „Un univers mai liniștit”, participarea ei nefiind însă validă din cauza criteriilor de vârstă care nu le îndeplinea.

În 1998, Andreea Bălan devine primul copil care lansează un material discografic sub formă de compact disc în România. Albumul, intitulat „Amețiți de fum”, conținea zece piese dance compuse de tatăl ei Săndel Bălan și orchestrate de Cătălin Târcolea, dar care, deși lansat oficial, nu a fost mai fost distribuit din cauza lipsei de fonduri.

Andreea Bălan a fost numită prima artistă de muzică dance din România, datorită unor compoziții ca „Rezemat de gard”, care au fost incluse pe album.

La sfârșitul lui 1998, Andreea Bălan o întâlneşte pe Andreea Antonescu la emisiunea pentru copii „Ba da, Ba nu”, luând astfel naștere trupa Andrè.

Cu toate că Alexandru Antonescu, a fost reticient la început noul proiect Andrè s-a dovedit a fi un succes național, având ocazional succes și în afara granițelor românești, target-ul lor de audiența fiind adolescenții. Compozițiile de pe albumul de debut, „La întâlnire”, au fost realizate în majoritate de Săndel Bălan, fiind inclusă și piesa „Un univers mai liniștit”, redenumită aici „Iluzii”, interpretată anterior de Andreea Bălan în cadrul concursului Eurovision. Acesta a fost lansat în luna mai a anului 1999 și s-a dovedit a fi un succes comercial, vânzându-se în peste 50.000 de exemplare până în luna septembrie a aceluiași an. Andrè s-a bucurat de o mare popularitate datorită stilului muzical simplu și melodiile ritmate. Pentru a promova albumul, au interpretat „La întâlnire”, „Să ne distrăm” și „Nu mă uita” în cadrul unor emisiuni televizate, însă niciuna din piesele respective nu a beneficiat de un videoclip. Prima piesă Andrè s-a bucurat de popularitate la posturile de radio, în ciuda lipsei de sprijin din partea acestora acordată muzicienilor români de obicei.

În vara anului lu 1999 Andrè lansează piesa „Liberă la mare”, un cântec semnătură al grupului. Piesa a fost interpretată cu mai multe ocazii, inclusiv la Festivalul de la Mamaia, unde a câștigat locul 1 la secțiunea „Șlagăre”, Andreea Bălan şi Andreea Antonescu devenind astfel cele mai tinere soliste care au câștigat trofeul. La sfârșitul aceluiași lui 1999, apare albumul Andrè „Noapte de vis”, pe care este inclus hitul, fiind promovată piesa „Noapte de vis (Moșule, ce tânăr ești) „, de această dată cu un videoclip. „Noapte de vis” a fost numită pe locul 16 în clasamentul „Top 20 după ’90”, o ierarhie organizată de Kiss FM și revista Click, bazată pe voturile publicului, iar în 2008, single-ul Andrè „Liberă la mare” a fost clasată pe locul 29 în topul realizat de televiziunea U intitulat „Top 100 melodii care au rupt România în două”.

Andrè lansează în anul 2000 al treilea album, „Prima iubire” din care sunt promovate piesele „Prima iubire” și „Lasă-mă papă la mare”, ambele hituri de top 20 în România. „Lasă-mă papă la mare” a fost numită pe locul 19 în clasamentul „Top 20 după ’90”, o ierarhie organizată de Kiss FM și revista Click, bazată pe voturile publicului. Cel de-al patrulea album Andrè, „Am să-mi fac de cap” lansat tot în anul 2000, a fost promovat de asemenea de două cântece: „Am să-mi fac de cap” și „Flori de tei”, ambele beneficiind de câte un videoclip, ultimul fiind la vremea respectivă cel mai scump videoclip realizat vreodată în România, având un buget de 12.000 de dolari, fiind și primul clip Andrè filmat pe peliculă.

La începutul anului 2001 Andreea Bălan şi Andreea Antonescu primesc din partea revistei Bravo distincția „Cea mai bună trupă pentru adolescenți” și sunt numite „prințesele muzicii dance”, despărțindu-se însă la scurt timp din cauza neînțelegerilor. Andree Bălan își continuă cariera, formând un duo cu Alina Sorescu. Deși au avut o serie de apariții televizate, proiectul a eșuat înainte de lansarea unui album sau al unui videoclip, după numai șase luni. În același timp apare pe piață albumul greatest hits, Andrè – Best Of.

Andrè se reunește după decesul tatălui Andreei Antonescu, ultima sa dorință fiind această. Duo-ul format din Andreea Bălan şi Andreea Antonescu lansează un album, „O noapte și-o zi” și un single cu același nume, promovat de un videoclip, însă se despart din nou, în special Andreea Bălan negând orice șansă de a exista o împăcare profesională între cele două, considerând posibil doar un duet. Succesul grupului este considerat ca fiind cel mai mare din istoria muzicii românești.

De-a lungul carierei alături de Antonescu, Andreea Bălan şi Andreea Antonescu au fost intens criticate pentru imaginea promovată și stilul vestimentar. Cele două au avut o influență foarte mare asupra tinerelor, lansând moda platformelor, denumite generic „șenile”, a codițelor, a fustelor mini și a sânilor evidențiați cu sutiene push-up. Această modă a fost intens criticată din cauza vulgarității și a faptului că adolescentele se simțeau influențate de imaginea lor ușuratică. Grupul Andrè a fost de asemenea constant în atenția ziarelor de scandal, care publicau zvonuri că Andreea Bălan şi Andreea Antonescu nu se înțelegeau, că doar partea financiară le leagă și că se bat în culise, lucruri dezmințite de cele două interprete, care susțin că certurile au apărut de fapt, chiar din cauza articolelor respective.

Pe 23 iunie 2002 Andreea Bălan îşi lansează primul album solo intitulat „Te joci cu mine”, material lansat la casa de discuri Cat Music și distribuit de Media Services. Albumul conține piesa „Te joci cu mine”, compusă inițial pentru trupa Andrè. Cântecul a fost promovat și s-a clasat pe locurile joase din Romanian Top 100. Niciun alt single nu a mai fost promovat de pe albumul solo Andreea Bălan „Te joci cu mine”. Între lunile iunie și septembrie ale aceluiași an, albumul solo al cântăreţei Andreea Bălan s-a vândut în peste 30.000 de exemplare.

În septembrie 2002 Andreea Bălan lansează cel de-al doilea album solo, „Liberă din nou”. În perioada 22 decembrie 2002 și 22 ianuarie 2003 Andreea Bălan a susținut un turneu de 14 concerte în SUA. De pe album au fost extrase single-urile: „Liberă din nou” și „Plâng de dor”.

Pe 1 martie Andreea Bălan a filmat videoclipul pentru single-ul „Plâng de dor”, ce avea să fie disponibil și ca maxi single.

În vara anului 2003 Andreea Bălan lansează piesa „Nopți de vară”, fiind inclusă pe reeditarea albumului „Liberă din nou”. În aceeași perioadă, Andreea Bălan a început o colaborare cu formația News, grup de 12 instrumentiști, pornind într-un turneu național; la scurt timp colaborarea a încetat din cauza problemelor financiare și organizatorice, personalul muzicienei numărând 18 persoane.

În anul 2004 Andreea Bălan lansează albumul „Așa sunt eu”, cu versuri mai mature și puternice influențe de muzică rock. Albumul a devenit foarte apreciat, Andreea Bălan promovând cinci piese de pe acesta, trei intrând în top 40 în clasamentul oficial românesc, Romanian Top 100. Andreea Bălan s-a declarat foarte mulțumită de rezultatul final, cântecele fiind inspirate din viața ei, tratând teme precum faima, viața în fața camerelor de filmat și eșecul în dragoste, considerându-l momentul în care s-a maturizat artistic. Dorind să demonstreze calitatea albumului, acesta a fost promovat de cinci piese: „Aparențe” (2004), „Oops, eroare” (2004), „Evadez” (2005), „Invidia” (2005) și „O străină” (2005), Andreea Bălan fiind astfel unul din puținii artiști români cu cinci extrase pe single de pe un singur album. Tot în 2005 Andreea Bălan primește un trofeu MTV pentru cel mai bun web site.

De pe albumul Andreea B au fost lansate două single-uri: „Nu știu să fiu numai pentru tine” (feat. Keo), nominalizat la categoria „Best Hit – Featuring” la Romanian Top Hits. Și „Prinde-mă, aprinde-mă”, desemnată „melodia gay a anului” la gală premiilor gay 2007. „Prinde-mă, aprinde-mă” este cel mai vizionat videoclip al artistei pe site-ul YouTube, Andreea Bălan reuşind să strângă peste 2,8 milioane de vizualizări.

În primăvara lui 2007 Andreea Bălan a fost invitată să participe la sezonul al treilea din emisiunea concurs „Dansez pentru tine”, difuzată pe Pro TV. Evoluția perechii Andreea Bălan şi Petrişor Ruge a fost aclamată de public și juriu, clasându-se în final pe locul 3. Echipa a participat la „Liga învingătorilor”, un sezon dedicat special celor mai bune echipe din istoria concursului, ce a avut loc în primăvara anului 2008, câștigând primul loc. În urma apariției în emisiunea „Dansez pentru tine”, cariera cântăreţei Andreea Bălan a evoluat foarte mult.

Între cele două participări la emisiunea „Dansez pentru tine”, Andreea Bălan a fost selectată de postul de televiziune Pro TV pentru a participa la varianta internațională a emisiunii „Dansez pentru tine”, intitulată „Dancing Around the World”. Aceasta a avut loc în Mexic, iar Andreea Bălan a participat alături de Petrișor Rudge, partenerul ei din timpul emisiunilor „Dansez pentru tine”. Perechea formată din Andreea Bălan şi Petrișor Rudge s-a clasat pe locul 2, după țara gazdă, și s-a bucurat de o popularitate mare printre publicul mexican, Andreea Bălan primind un contract de la casa de discuri EMI Music pentru a înregistra un album.

Pe 28 iunie 2009, Andreea Balan a lansat un nou single, „God” în exclusivitate pe Kiss FM.

În 2010 single-ul „Trippin” a devenit unul din cele mai populare extrase pe single ale artistei, devenind primul hit de top 40 al acesteia în Romanian Top 100 din ultimii cinci ani. Andreea Balan a interpretat piesa „Trippin” în cadrul mai multor evenimente, inclusiv finală Miss Universe România 2010 și la a noua ediție a Romanian Music Awards.

În ianuarie 2011 Andreea Balan lansează piesa “Crazy About You”, cel de-al doilea single lansat de aceasta după mega hitul „Trippin’”.

Pe 13 mai 2011 Andreea Balan lansează pe pagina personală de Facebook un nou single intitulat „Like a Bunny„.

Pe 8 iunie 2011, Andreea Balan a lansat piesa „Loving” realizată în colaborare cu Andra, Connect-R și Puya.

Pe 24 august 2011 Andreea Balan lansează clipul piesei “Like a Bunny”, un videoclip filmat pe insula Creta din Grecia.

Lasă un răspuns