Andra

Biografie Andra aka Alexandra Irina Mihai

   Nume:

Alexandra Irina Mihai (Andra)

    Data naşterii:

23 august 1986

    Locul naşterii:

Câmpia Turzii, România

   Zodia:

Leu

 

 

Biografie Andra

Andra, pe numele real Alexandra Irina Mihai, a pornit spre o carieră muzicală încă de la o vârstă fragedă, primul spectacol l-a susţinut pe scena Casei de Cultură din Câmpia Turzii, la vârsta de 7 ani, unde a cântat ca invitată de onoare la un concurs „Tip Top Minitop”.

Despre Andra

În repertoriul ei a fost printre altele şi o piesă de-a interpretei Whitney Houston – „I Will Always Love You”. La acea vârstă, Andra avea deja fanii ei, fiind considerată o mică vedetă.

În aceeaşi perioadă, Andra a cântat şi muzica populară, participând şi la un concurs naţional intitulat „Pe fir de baladă”, care a avut loc la Târgu Jiu. În cadrul acestui concurs a primit menţiune. Avea doar 9 ani. Doi ani mai târziu, i se acorda Premiul Întâi la Festivalul Concurs de Interpretare Folclorică „Toamna Ariesana” organizat de Centrul pentru Valorificarea Creaţiei Artistice Cluj.

Andra a mai participat la diverse concursuri de muzică uşoară, în cadrul secţiei de interpretare, acumulând premii şi distincţii speciale.

Andra îşi doreşte foarte mult să-şi facă o carieră în muzică uşoară, fapt pentru care hotărăşte împreună cu tatăl ei, Alexandru Mihai, să participe la un concurs pentru admiterea în şcoala mini vedetelor. Concursul a fost organizat în Bucureşti la iniţiativa regizorului Titus Munteanu, iar Andra a fost acceptată împreună cu alţi 11 copii, din 450 de participanţi.

Un astfel de talent înnăscut nu putea să scape ochilor compozitorilor. Aşa că la vârsta de 14 ani, Andra înregistrează un album la studioul „Dr. Coşti”, un album de 10 piese în stilul R&B şi pop-dance, remarcându-se printr-o interpretare inconfundabilă şi printr-o voce pe măsură. Primul album numit simplu „Andra”, s-a bucurat de un mare succes din care au fost extrase doua single-uri pentru videoclip: „În noapte mă trezesc” şi „Eu aş da”, care au devenit hit-urile anului. După o lună de la apariţia single-ului „În noapte mă trezesc”, Andra este nominalizata la Premiile Industriei Muzicale Romaneşti la trei secţiuni: Pop, Dance şi R&B unde a fost răsplătită cu premiul pentru cel mai bun proiect de debut.

Andra este curtata de toată mass-media, interviurile, invitaţiile la emisiuni şi concertele devenind din ce în ce mai dese.

În anul 2002, este recunoscută drept cea mai bună artistă pop datorită voturilor primite din partea publicului, premiu oferit de revista Popcorn. Apoi încep să curgă premiile: votul publicului la selecţia pentru concursul de muzică uşoară Cerbul de Aur, locul IV la Secţiunea Creaţie în cadrul Festivalului de la Mamaia cu piesa compozitorului Viorel Gavrilă „E vina ta”, Discul de Aur pentru cel mai bine vândut album.

La această dată, Andra are deja un al doilea album intitulat „Dragostea mea”, de pe care alte două piese au devenit hit-uri: „Aş vrea” şi „Un ocean de-ai fi”.

În februarie 2003, Andra câştiga premiul pentru cea mai bună voce a momentului la Festivalul Cântecului de Dragoste şi urmează nominalizări ale MTV România: cea mai bună artistă dintr-un videoclip, cea mai bună voce feminină şi pentru Best Romanian Act la MTV Europe Music Awards. Festivitatea de decernare a premiilor a avut loc în Edinburg – Scoţia, unde ANDRA a fost prezenta. Tot în anul 2003 primeşte premiul pentru cea mai rapidă ascensiune de la Societatea Naţională de Radio şi un premiu de excelenta oferit de Primăria Sectorului 1 Bucureşti. A mai participat la Festivalul Mamaia 2003, în cadrul secţiunii Creaţie cu piesa lui Coşti Ioniţă, „Cu roze mă alinţi”, fiind foarte apreciată de public şi nu numai.

În octombrie 2003, Andra lansează un nou album, de data aceasta editat de casă de discuri Space Music & Film. Primul extras pe single este „Vreau sărutarea ta”, piesa realizată în duet cu Tiger 1, fost component al trupei Fun Factory. „Vreau sărutarea ta” a avut un succes extraordinar la mass-media, şi, desigur, şi la marele public.

Ca o recunoaştere a faptului că este una dintre cele mai valoroase voci din România, Andra este nominalizata în 2004 la Premiile Radio Bucureşti pentru titlul de cel mai bun interpret, alături de nume mari ca Ştefan Bănica Jr. şi Nicola.

La concursul Eurovision, Andra a ieşit pe locul întâi în prima semifinala, arătând încă o dată valoarea artistică, atât prin câştigarea votului publicului cât şi cel al membrilor juriului de specialitate.

La data 15 mai 2009, Andra a lansat albumul „Iubeşte-mă astăzi, iubeşte-mă mâine”. Andra a lansat noul ei album, intitulat „Iubeşte-mă astăzi, iubeşte-mă mâine”.

Lansarea oficială a avut loc la Hard Rock Cafe pe 18 iunie. Amfitrionul serii a fost soţul artistei, Cătălin Măruţa, în club aflându-se în jurul orei 21.00 o serie întreagă de artişti, precum: Zero, Smiley (şi Laura Cosoi), Miki, Vunk, Marcel Pavel sau Gabriel Cotabiţă.

Andra a cântat de această dată cu o trupă condusă de Andrei Tudor marcând astfel un nou pas al carierei sale.

LP-ul conţine 10 piese, printre care şi single-ul „Femeia”. Pe lângă aceste melodii, pe CD este inclus şi un bonus track, adică un cover după piesa „Tragedy” a cunoscutului cântăreţ Marc Antony. Marius Moga, Adi Cristescu, Cristi Nistor şi Smiley au colaborat la realizarea acestui album.

Pe 6 septembrie 2009, în cea de-a treia seară a evenimentului Tuborg Green Fest, din Parcul Izvor Andra a avut un recital alături de Ştefan Bănica Junior. După ce s-a lansat oficial la vârsta de 14 ani cu un album care a purtat chiar numele ei, Andra s-a afirmat rapid, vocea şi stilul ei inconfundabil asigurându-i succesul pe scenă autohtonă.

În prima jumătate a lunii noiembrie 2009, Andra a filmat un videoclip pentru piesa „Colt de suflet”. Înregistrată în colaborare cu Adi Cristescu, melodia face parte de pe albumul „Iubeşte-mă astăzi, iubeşte-mă mâine”. Regizorul videoclipul „Colt de suflet” a fost Iulian Moga, iar filmările s-au desfăşurat în 5 locaţii diferite pe parcursul a mai bine de 24 de ore. Andra a abordat pentu noul material un look mai sexy, la realizarea căruia a fost ajutată Andrei Manea – machiaj, Camelia Negre – hair styling şi Ina – styling vestimentar.

Andra a primit premiul „Maestro” în cadrul galei Premiilor Forumului Muzical Roman 2009, care a avut loc pe data de 7 decembrie. Festivitatea de premiere a avut loc la Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor din Bucureşti, începând cu ora 19.00. Forumul Muzical Roman este un for de opinie lansat în anul 2000 de către personalităţi ale vieţii muzicale, iar colectivul care a stabilit cui revin premiile ediţiei 2009 este compus din Costin Popa, Grigore Constantinescu şi Smaranda Oteanu Bunea.

În weekendul 5-7 decembrie Andra a filmat un videoclip pentru colinda „Deschide uşa, creştine”. Piesa apare pe albumul „Vis de iarnă”. Filmările pentru Deschide uşa, creştine s-au desfăşurat lângă Braşov, pe 3 decembrie, în regia lui Petre Năstase. Deschide uşa, creştine a anticipat campania de iarnă „Iubesc Sărbătorile la Pro Tv Internaţional”, pentru a le aduce tuturor celor aflaţi departe de casă toate motivele pentru a se bucura de sărbătorile de iarnă în stil tradiţional românesc, în orice colţ al lumii s-ar afla. Trezită la 4 dimineaţa, Andra şi-a făcut bagajele, s-a aşternut la drum şi a sosit la Fundata, în judeţul Braşov în jur de 8.30. Plină de bună dispoziţie şi energie, în ciuda orei matinale, Andra a început filmarea videoclipului, în regia lui Petre Năstase, la Biserică Sfântul Nicolae din Fundatica.

Pe 21 decembrie 2009, Andra a primit premiul secţiunii „Interpreţi vocali” în cadrul galei Zece pentru România 2009, ce a avut loc la Ateneul Roman.

De Dragobete, pe 24 februarie 2010, Andra şi Cătălin Măruţa au fost răsplătiţi la Premiile VIP cu titlul de „Cel mai mediatizat cuplu”.

În prezent Andra este căsătorită cu Cătălin Măruță și în 16 martie 2011 au devenit părinți când a venit pe lume David, primul lor copil.

În iulie 2011 Andra a lansat un nou single intitulat „Telephone”.

În august 2011 Andra a lansat videoclipul piesei „Telephone„, videoclip care a fost filmat în studiourile MediaPro de la Buftea în regia lui Liviu Neagoe de la MediaPro Magic Factory, iar vestimentaţia artistei, compusă din trei ţinute diferite, a fost asigurată de stilista Dana Budeanu.

Un răspuns la „Andra”

Lasă un răspuns